Presentation Text του PGA ελληνικά

Submitted by vlanto on Wed, 2008-03-19 15:47.

Ισως κάποιοι έχετε ακουσει το όνομα PGA αλλα ίσως δε γνωρίζετε για την πολιτική της δυναμική και για το ποιές ομάδες το δίκτυο της περιλάμβανει.
Το κείμενο αυτο σκοπεύει να κανει ενα μικρό flashback και περιγραφή του PGA τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια

Ειναι μία μικρή περίληψη της ιστορίας της PGA και της προβληματικής που τη συνοδεύει.
Δε χρειάζεται να πούμε οτι το κείμενο δε στοχεύει σε κανενός είδους δογματισμούς αναφορικά με την ιστορία της PGA και τους πολιτικούς της στόχους.

Η PGA δεν έχει εκπροσώπους και κανείς δε μπορεί να μιλήσει στο όνομα της ως τέτοιος.
Τα παρακάτω σχόλια ειναι μια άποψη , ανάμεσα σε πολλές άλλες , σχετικά με το τι είναι η PGA , από μια ομάδα ατόμων τα οποία ειναι κομμάτι αυτής της ευρείας , πολύπλοκης και συναρπαστικής διαδικασίας που ονομάζεται PGA

Απο τις πρώτες μέρες...μέχρι τις αντισυνόδους

Στην αυγή της Ζαπατίστικης εξέγερσης το Γενάρη του '94 στο Μεξικό ξεκίνησε μια σειρά επαφών και συναντήσεων. Μεταξύ αυτών και οι γνωστές Διαγαλαξιακές συναντήσεις ενάντια στο Νεοφιλελευθερισμό και για την Ανθρωπότητα ,στην αρχή στην Chiapas και αργότερα στο Ισπανικό κράτος.Το πολιτικό τοπίο ήταν κατηφές. Το Τείχος είχε μόλις πέσει και ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς εμφανιζόταν, για λίγο , θριαμβευτής . Οι ιθαγενείς της Chiapas είχαν δημιουργήσει ένα σοκ ελπίδας που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Μέσα από αυτές τις επαφές η ιδέα για ένα παγκόσμιο δίκτυο συντονισμού και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ διαφόρων ακτιβιστών, έγινε αρχικά αντικείμενο θεωρητικών συζητήσεων και αργότερα πράξη.

Ο πρώτος στόχος ήταν η επίθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ΠΟΕ. Η πρώτη παγκόσμια συνάντηση της PGA ενάντια στον ΠΟΕ και το ελεύθερο εμπόριο έγινε στη Γενεύη της Ελβετίας το Φλεβάρη του 1998

Αρκετές εκατοντάδες εκπρόσωποι διαφόρων κινημάτων από όλο τον κόσμο μαζεύτηκαν εκεί και κατόρθωσαν να καταλήξουν σε ένα κοινό πολιτικό μανιφέστο. Μεταξύ των συμμετέχοντων ήταν εργαζόμενοι στα Καναδικά ταχυδρομεία, ακτιβιστές της Earth First! , οργανώσεις ιθαγενών γυναικών της Βορείου Αμερικής, Γάλλοι αγρότες και ακτιβιστές ενάντια στα πυρηνικά , ιθαγενείς εκπρόσωποι των λαών των Maori , των Ogoni και των Uwa, Κορεάτες συνδικαλιστές, ουκρανοί ριζοσπάστες οικολόγοι και οργανώσεις αγροτών από όλες τις ηπείρους. Το μανιφ;eστο στο οποίο κατέληξαν συμπεριλαμβάνει θέματα όπως τη χρήση άμεσης δράσης σα μέσο πολιτικής πάλης , την καθιέρωση οργανωτικών δομών βασισμένων στην αποκέντρωση και την αυτονομία και στο χτίσιμο αμεσοδημοκρατικών εναλλακτικών.

Όλη αυτή η δομή θα προωθούνταν από 12 διαφορετικές ομάδες αποκαλούμενες convenors (συνέδροι ίσως στα ελληνικά) οι οποίες ήταν διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Συνεδροι Convenors

Οι σύνεδροι της PGA είναι συλλογικότητες οι οποίες λειτουργούν σα σημεία επαφής, πληροφόρησης και συντονισμού. Συνδιοργανώνουν παγκόσμιες ή τοπικές διασκέψεις ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υιοθετωντας προτάσεις τοπικών ομάδων, απηύθυναν καλέσματα για Παγκόσμιες Μέρες Δράσης. Π,χ ενάντια στις συνόδους του ΠΟΕ. Στην πρώτη επιτροπή convenors ήταν 3 ομάδες από τη Λ.Αμερικη, 1 από τη Δ.Ευρώπη , 1 από την Αν.Ευρώπη και 2 από την Ασία. Στην Ευρώπη οι πρώτοι convenors ήταν η ομάδα Reclaim The Streets. Στην Ασία οργανώσεις όπως η KRRS ένωση Ινδών αγροτών ,με εκατομμύρια μέλη στο ενεργητικό της , γνωστή ευρύτερα από την καταστροφή γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών.

...Και έτσι η Αντιίσταση έγινε τόσο παγκόσμια όσο και το Κεφάλαιο

Το Μάη του 98 φάνηκαν οι πρώτοι καρποί της PGA. Τέσσερις μέρες παγκόσμιας δράσης ενάντια στη σύνοδο G8 στη Μεγάλη Βρετανία και τη σύνοδο του ΠΟΕ στη Γενεύη. Εκείνη ήταν η δεύτερη σύνοδος του ΠΟΕ σε επίπεδο πρωθυπουργών και παράλληλα ο εορτασμός για τα πενήντα χρόνια GATT και μεταπολεμικής καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων. Τις μέρες εκείνες η Γενεύη έζησε μερικές από τις πιο καυτές διαδηλώσεις στην ιστορία της ενώ στο Birmingham οι συμμετέχοντες στο G8 αναγκάστηκαν να σκηνοθετήσουν ένα μυστικό τρόπο διαφυγής για να αποφύγουν εκείνους τους οποίους κατευθυνόμενοι εναντίον τους, είχαν καταλάβει την πόλη. Την ίδια ώρα 200.000 Ινδοί αγρότες διαδήλωναν απαιτωντας τη διάλυση του ΠΟΕ.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές μέρες Παγκόσμιας δράσης με πρωτοβουλία της PGA ήταν η 18η Ιουνη 1999 . Δράσεις οργανώθηκαν σε 72 διαφορετικές τοποθεσίες σαν απάντηση στη σύνοδο του G8 στην Κολωνία της Γερμανίας. Στο Λονδίνο οργανώθηκε μια εορταστικού χαρακτήρα κατάληψη της πόλης που κατέληξε να παραλύσει το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου για αρκετές ώρες. Εκείνη την περίοδο ο χαρακτηρισμός αντικαπιταλιστής άρχισε να αναφέρεται ξανά τόσο στις συζητήσεις μεταξύ αγωνιστών όσο και στα Media. Το σύνθημα Το Κεφάλαιο είναι παγκόσμιο, η Πάλη είναι Παγκόσμια είχε μπει σε πρακτική εφαρμογή.

Το Νοέμβρη του 99 το κλείσιμο της διάσκεψης του ΠΟΕ στο Seattle κατέδειξε την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού πολλών διαφορετικών δράσεων οργανωμένων από μικρές ομάδες συγγένειας. Δράσεις αλληλεγγύης υπήρξαν σε 70 χώρες. Η αποκαλούμενη Μάχη του Seattle , η οποία είχε ριζοσπάστες στην πρώτη γραμμή, έγινε γρήγορα αντικείμενο εκμετάλλευσης από παραδοσιακές αριστερές οργανώσεις οι οποίες την ανοίγαγαν σε ιδρυτικό μύθο των νέων στρατηγικών τους για το μοίρασμα της δύναμης μεταξύ των εμπορικών συνεταίρων και της λεγόμενης <κοινωνίας των πολιτών>.

Το Σεπτέμβρη του 2000 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα συναντιούνταν στην Πράγα. Αυτή ηταν η ευκαιρία για την PGA να δει πόσο καλά , δράσεις που χρησιμοποιούσαν μια ποικιλία τακτικών , όπως πάρτυ στο δρόμο , χορός και κινούμενη αντιπαράθεση (ροζ μπλοκ), σαμποτάζ (μπλε μλοκ) και συγκρουσιακή κοινωνική ανυπακοή(κίτρινο) μπορούσαν να δράσουν μαζί σα συμπλήρωμα η μία της άλλης.

Οι Αντισύνοδοι και οι Παγκόσμιες μέρες δράσης γρήγορα μεταμορφώθηκαν σε ευκαιρίες για μαζική προσέλευση ακτιβιστών πράγμα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα παρά το προήγουμενο της φοβερής καταστολής που συναντήσαμε στη Γένοβα της Ιταλίας, τον Ιούλη του 2001.

Σήμερα αυτές οι αντισυνόδοι συγκεντρώνουν ένα φάσμα ομάδων , πολιτικών κομμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) το οποίο είναι, βέβαια ,πολύ ευρύτερο των ομάδων που εμπλέκονται στη διαδικασία της PGA

Παρ'ολα αυτά συχνά ξεχνιέται οτι η αρχική ώθηση πίσω από αυτές τις αντισυνόδους, δώθηκε από ριζοσπαστικές ομάδες που εναντιώνονται στο lobbying και που αποκηρύσσουν το υποτιθέμενο κράτος πρόνοιας και την κοινοβουλευτική δημοκρατία το ίδιο όπως και τον -νεοφιλελεύθερο πια- καπιταλισμό.

Πέρα όμως από μεγάλα γεγονότα , η συχνότητα των οποίων καθορίζεται από μεγάλες καπιταλιστικές συναντήσεις , η PGA είναι υπεύθυνη και για την ανάπτυξη μιας σειράς λιγότερο γνωστών κινήσεων. Ένα παράδειγμα είναι το Διηπειρωτικό Καραβάνι που επέτρεψε σε περίπου 400 μέλη αγροτικών οργανώσεων της Ινδίας να ταξιδεύσουν μέχρι την Ευρώπη , να διαδηλώσουν φτάνοντας έξω από μεγάλους οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, ο ΠΟΕ, το ΝΑΤΟ και καταστρέφοντας στη διαδρομή Γενετικά Μεταλλαγμένες καλλιέργειες και ένα κρατικό εργαστήρι ερευνών. Το σημαντικότερο είναι οτι το καραβάνι αυτό έδωσε τη δυνατότητα να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων που συμμετείχαν και κινήσεων στην Ευρώπη.

Οι εμπνεόμενες από την PGA Παγκόσμιες Μέρες Δράσης παρείχαν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπόρεσαν να αναπτυχθούν δημιουργικές μορφές άμεσης δράσης, στις οποίες μπορούσαν να συμμετέχουν και να δράσουν ακόμα και πολύ μικρές συλλογικότητες. Η αποκέντρωση σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των επαφών μεταξύ διαφόρων ομάδων οδήγησαν με τη σειρά τους, στην καθιέρωση και την ανάπτυξη συμμετοχικών εργαλείων επικοινωνίας , ένα παραδειγμα των οποίων είναι το δίκτυο Indymedia

Για την ίδια την PGA ένα απο τα πιο δυνατά εργαλεία επικοινωνίας είναι η ιστοσελίδα της ,που περιέχει ένα αρχείο ιστορικών κειμένων, ανακοινώσεων, αναφορών για διάφορες δράσεις καθώς και κειμένων από τις διάφορες συναντήσεις - www.agp.org . Ένα άλλο site είναι το all4all.org ένα Φορουμ για τη δημοσίευση άρθρων πάνω σε θέματα και δράσεις. Τρεις mailing lists έχουν δημιουργηθεί σαν εργαλεία επικοινωνίας για το ευρωπαικό τμήμα της PGA
(βλέπε στο τέλος της μπροσούρας)

Συνεχίζοντας...

H 2η σύνοδος της PGA έγινε στο Bangalore της Ινδίας τον Αύγουστο του 1999. Εκεί το δίκτυο διακήρυξε τη διάθεση του να πάει πέρα από την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών και να προσπαθήσει να προωθήσει μια γενικευμένη επίθεση ενάντια στον καπιταλισμό και άλλες μορφές κυριαρχίας όπως ο σεξισμός και ο ρατσισμός. Πάρθηκε η απόφαση να υπάρξει ξεκάθαρη αναγνώριση των διαφόρων μεταξύ της PGA και άλλων ομάδων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση όπως δεξιές ομάδες, πολιτικά κόμματα και ρεφορμιστικές ΜΚΟ.

Στην 3η σύνοδο στην Cochabamba της Βολιβίας τονίστηκε η σημασία των τοπικών και περιφερειακών διαδικασιών. Παρ' ολες αυτές τις θετικές εξελίξεις και έπειτα από αρκετά χρόνια, ίσως κάπως ξέφρενου ακτιβισμού, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι φωνές κριτικής τoυ τρόπου οργάνωσης και των πολιτικών στόχων της PGA.

H PGA στην Ευρωπη...

Οι συζητήσεις στις διάφορες συνόδους της PGA στην Ευρώπη τησ PGA , σε Μιλάνο, Leiden , Βελιγράδι και κύρια στην Γαλλία έθεσαν το ζήτημα των δυνατοτήτων και των ορίων ενός δικτύου βασισμένου στην αποκέντρωση και την αυτονομία , που δεν έχει επίσημη λίστα μελών, γραφεία, τραπεζικούς λογαριασμούς, ενός δικτύου χωρίς αντιπροσώπους, όπου κανείς δε μπορεί να μιλήσει σαν εκπρόσωπος στο όνομα όλου του δικτύου η να πάρει, μεμονωμένα αποφάσεις , για λογαριασμό του. Η συζήτηση για το ρόλο της PGAe συνεχίζεται και θα λάβει μέρος κατά πολύ και στην 5η σύνοδο του δικτύου στην Ευρώπη.

Για κάποιους η PGA, σε αντίθεση με τα πολιτικά κόμματα ή άλλους σχηματισμούς που συντονίζουν ενέργειες, δεν πρέπει να στοχεύει στο να προάγει καμπάνιες δράσης στο όνομα της. Αυτό, παρ'ολο που οι διάφορες συναντήσεις, οι δομές επικοινωνίας και τα δίκτυα επαφής που προσφέρει , έχουν σε πολλές περιπτώσεις διευκολύνει την ανάπτυξη κοινών και συμπαγών πρωτοβουλιών. Αυτό από την άλλη δε σημαίνει οτι οι διασκέψεις της PGA, οι ομάδες συνέδρων, ή απλές ομάδες που συμμετέχουν στο δίκτυο δε μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία να λανσάρουν κάποιες προτάσεις ή μια εκστρατεία στο υπόλοιπο δίκτυο. Αντιθέτως η πρωτοτυπία και η δυναμική της PGA έγκειται ακριβώς σε αυτό. Στο οτι,δηλαδή, στη βάση μιας μίνιμουμ συμφωνίας πάνω σε στόχους στα μέσα δράσης και μέσα σ ένα περιβάλλον συντονισμένης αυτονομάας, το δίκτυο είναι ικανό να ενεπνεύσει δράση.

Στην πράξη ,η προέλευση των προτάσεων είναι σε μεγάλο βαθμο αποκεντρωμένη. Τα καλέσματα δράσης στο Seattle και την Praha για παράδειγμα έγιναν πρώτα από κάποιες τοπικές ομάδες που δρούσαν στις πόλεις και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από άλλες ομάδες . Σε αντίθεση με παραδοσιακές πολιτικές οργανώσεις, όχι μόνο προτάσεις μπορούν να έρθουν από παντού αλλά γενικά δεν υπάρχει και προσπάθεια να εμφανίζονται οι δράσεις σα διεθνείς δράσεις της PGA. Οι δράσεις διευθύνονται που την οργανώνουν δρώντας τοπικά και χρησιμοποιώντας τη δική τους ονομασία. Για αυτό το λόγο το δίκτυο , ως τέτοιο, περνάει σχετικά απαρατήρητο, πράγμα όμως το οποίο δεν το κάνει λιγότερο αποτελεσματικό από παραδοσιακές οργανώσεις. Σκοπός της PGA δεν είναι να φτάσει σε ομόφωνες αποφάσεις για μια παγκόσμια στρατηγική για την επανάσταση. Πέρ από τις αρχές και το μανιφέστο οι ομάδες που την απαρτίζουν μπορούν να διαφωνούν σε πολλά πράγματα( όπως μορφές δράσης) χωρίς να πρέπει να υπάρξει σχίσμα μεταξύ τους ή να επιδίδονται σε ατέρμονες διαφωνίες

Για κάποιους η PGA δε θα έπρεπε να αποφασίζει για τίποτα άλλο παρά μόνο για τη δομή της και τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθούν συναντήσεις, λίστες, ιστοσελίδες και άλλα μέσα επικοινωνίας. Για τους ανθρώπους αυτής της άποψης, η PGA ειναι βασικά ένας τρόπος ανταλλαγής , μεταξύ διάφορων ομάδων που συμφωνούν πάνω στις αρχές της. Υπάρχει αξιοσημείωτη δυναμική σ'αυτό καθώς το δίκτυο που έχει αναπτυχθεί,βοηθά το συντονισμό τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνει ευκαιρίες για προσωπική επαφή, για ανταλλαγή ιδεών , υλικού και εμπειριών, για αντιπαράθεση πολιτικών θεωριών και αντιλήψεων, δημιουργία επαφών και δίνει επίσης τον απαραίτητο χρόνο να κρίνουμε τα αποτελέσματα των δράσεων μας. Πέρα από αυτη την έμφαση σε αποκεντρώμενη και αυτόνομη δράση κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η PGA οφείλει επίσης να βρίσκει τρόπους να προωθει εκστρατείες και συντονισμένες μέρες δράσης κάτω από το όνομα της. Αυτό το ζήτημα παραμένει υπο συζήτηση.

Και λίγα λόγια για τη στρατηγική...

Πέρα από αυτά έχει γίνει κατανοητό οτι οι αντισύνοδοι, οι οποίες απο το 1998 και έπειτα είναι το κοινό πεδίο παιχνιδιού του κινήματος έχουν , από την άνοιξη του 2000 κιόλας, γίνει το αντικείμενο διάφορων κριτικών:

Η δίνη της καταστολής, η έλλειψη συγκέντρωσης της προσοχής μας σε μάχες σε τοπικό επίπεδο, η εκμετάλλευση του κινήματος απο ΜΚΟ και ρεφορμιστικές οργανώσεις , η αναζήτηση μιας συναινετικής ενωτικής φόρμας ανάμεσα στις μάζες αντί για μια προσπάθεια θεμελιώδους ανάλυσης, η απώλεια του στοιχείου του αιφνιδιασμού ,της δικής μας επιλογής πάνω στον τόπο και στο χρόνο των δράσεων και η έλλειψη συνεχούς ανανέωσης , η οποία είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικοτητα της δρασης μας.

Απο το Seattle και μετά, κάποιοι ακτιβιστές θεωρούν οτι πρεπει να αφησουμε τις αντισυνόδους στα συνδικάτα και της ΜΚΟ. Κάποιοι θέλουν να επαναναπτύξουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού χρησιμοποιώντας άλλες μορφές δράσης και σε μέρη όχι τόσο ασφυκτικά φυλασσόμενα από τις δυνάμεις καταστολής.

Κάποιοι απ την αλλη, αν και συμμεριζονται την προβληματιή , αναρωτιούνται αν μπορούμε έτσι απλά να εγκαταλείψουμε το πεδίο στα χέρια των μπάτσων και των ρεφορμιστών ενώ ξέρουμε οτι αυτός ο μεγάλος μαγνήτης που εμεις δημιουργήσαμε ,συνεχίζει να τραβάει χιλιάδες κοσμου, πολλοί απο τους οποίους ψάχνουν ουσιαστικά εμάς και όχι το μπλα μπλα των ρεφορμιστών. Και επιπλέον, πως μπορούμε να λέμε οτι θέλουμε να ξεφύγουμε από τα γκέτο μας και να μιλησουμε με ολων των ειδων τους ανθρωπους αλλά απ την άλλη αρνούμαστε να μιλησουμε με ανθρωπους απο τη βάση της ATTAC για παράδειγμα.

Η συζήτηση συνεχιζει...

Εχει γινει επισης λογος πανω στο οτι δεν ειναι πλεον αρκετο να αναγνωριζουμε τον εχθρο σαν αποτελουμενο μονο απο μεγαλες πολυεθνικες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρέπει να συγκερντρωσουμε ξανά την κριτική μας του κρατικου και κοινωνικού ελεγχου, όπως και όλων των μορφών κυριαρχίας, μέσα στις ίδιες τις ανθρώπινες σχέσεις (κάτι που περιλαμβάνει τον καταναλωτισμό, το σεξισμό, ρατσισμό, διακρίσεις με βάση τη σεξουαλικότητα και άλλα συστήματα καταπίεσης) και στους τρόπους με τους οποίους τα συστήματα αυτά έχουνε ενσωματωθεί στην πραγματικότητα μας , την καθημερινή μας ζωή και τις κοινωνικές διεργασίες στις οποίες παίζουμε ένα ρόλο. Ποικιλώντας τις τακτικές και τα πεδία δράσης μας, παραμένωντας εφευρετικοί και απρόβλεπτοι μπορούμε ακόμη να ταράξουμε τους συγχρονους μας από την παραίτηση και την αλλοτρίωση.
Άνθρωποι μίλησαν για την ανάπτυξη δομών για την υπερασπιση αυτονομων κοινοτητων και σχεσεων αυταρκειας. Για δραση και τέχνη στο δρόμο, για τη δημιουργία σποραδικών και μονιμων καραβανιων, κάμπινγκ δράσης καταληψεις και αυτόνομους χώρους ή νεες διεθνείς μέρες δρασεις σε τόπο και χρόνο της δικής μας επιλογής , όχι αυτήν που ορίζει η κυριαρχία κανοντάς μας να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις ή οργανώνοντας εξαντλιτικές καμπάνιες χωρίς στρατηγική.

Η σημασία πειραμάτων αυτοοργάνωσης, αυτόνομων χώρων , καταληψεων και άλλων χώρων προσωρινής αυτονομίας, οι οποίοι αυτή τη στιγμη απειλούνται και γίνονται αντικειμενο επιθεσης σε ολη την Ευρωπη τονιστικε κατ επαναληψη. Διαφορες στρατηγικές καμουφλάζ και αντικαταστολής προταθηκαν κατα καιρούς. Χωρίς αστέρια των media ή επαγγελματιες θεωρητικούς, η PGA προχωράει, χάρη στη δημιουργικότητα και τη διάθεση των ατομων και των ομάδων που τη στηριζουν, δημιουργωντας κοινα δίκτυα συλλογικης δρασης μεταξυ ολων αυτων που δε διατιθενται να αναγνωρισουν τους εαυτους τους μέσα στην αριστερά των πολιτικών κομμάτων και των θεσμικών οργανώσεων, με τη άκρα λιστα των ιεραρχικων και δογματικων οργανωσεων. Συνεχίζοντας την δράση και την προσπάθεια διεύρυνσης της αυτονομίας όχι στην δευτέρα παρουσία αλλά σήμερα.

Περιγραφή του Balkan decentralised network convenor της 5ης συνόδου

Το συγκεκριμένο δίκτυο είναι προϊόν μιας μακροχρόνιας συζήτησης όχι μόνο
στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ίσως πολλοί να ξέρουν πολιτικά project
όπως το abolishing the borders from below που εστιάζει στην ανατολική
Ευρώπη ή συναντήσεις όπως το PGA congerence Belgrade 2004 , no border
camp - food not bombs international camps το 2007.

Με ένα τρόπο αυτό θέτει στην επιφάνεια την εστίαση πολλών ομάδων στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη , στην οικοδόμηση ενός δικτύου αλληλεγγύης , κοινής δράσης και
επικοινωνίας στην περιοχή .

Το balkan decentralised network πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε να υπάρχει μετά από το PGA inspired infotour. Το συγκεκριμένο project πέρασε από 7 χώρες , βρεθήκαμε με πάνω από 200
ακτιβιστές και επισκεφτήκαμε καταλήψεις , αυτόνομους χώρους και infoshops.

Στην προπαρασκευαστική συνάντηση της Θεσσαλονίκης το δίκτυο άρχισε να υπάρχει και επίσημα , όταν ακτιβιστες από Βουλγαρία , Ρουμανία ,Τουρκία , Ουγγαρία , Ελλάδα βάλαμε στόχους , άρχισαμε να δουλεύουμε μαζί μιά σειρά ζητήματα και να δημιουργούμε τα δικά μας εργαλεία επικοινωνίας.

Πολύ πριν το infotour στα Βαλκάνια , είχε πέσει η ιδέα πως ο convenor θα έπρεπε να είναι κάτι το διαφορετικό από παλιότερες ευρωπαϊκες συνόδους.
Γιαυτό λοιπόν ξεκινήσαμε να ψάξουμε , να χαρτογραφήσουμε , να κάνουμε επαφές στα Βαλκάνια.
Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του PGA που μιλάμε για convenorship σε επίπεδο μιας ολόκληρης γεωγραφικής περιοχης όπως είναι τα Βαλκάνια. Αυτό κάνει την ιδέα πιο συναρπαστική και πιο ενδιαφέρον.

Κάλεσμα του Δικτύου Βαλκανικών Αυτόνομων Ομάδων

Το δίκτυο Αυτόνομων ομάδων είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας και συζήτησης πάνω στην δημιουργία εργαλείων επικοινωνίας και συναντήσεων κινημάτων βάσης , αυτόνομων , αντιεξουσιαστικών ομάδων από τα Βαλκάνια και πέρα. Στόχος είναι η ορατότητα και η ενδυνάμωση των αγώνων μας.

Είμαστε ακτιβιστές από την Βουλγαρία , Τουρκία , Ρουμανία , Ουγγαρία , Ελλάδα , Σερβία , Μακεδονία και Σλοβενία που εμπλεκόμαστε με τοπικούς αγώνες αλλά πάντα με μία παγκόσμια οπτική.

Η ιδέα για ένα δίκτυο στα Βαλκάνια βγήκε από το PGA inspired infotour , τον Σεπτέμβρη του 2007 , όπου 2 ακτιβιστές ταξίδεψαν μαζί , σε 7 χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Επιθυμούμε περισσότερες ομάδες και άνθρωποι να εμπλακούν με το project και να αναπτύξουμε ένα χρήσιμο εργαλείο - με όλη την κριτική που μπορεί να κάνει κανείς - για μελλοντικές κοινές δράσεις - αλληλοπληροφόρηση - καλέσματα για δράση πάνω σε διαφορετικές θεματικές

Οι πολιτικές αρχές της πρωτοβουλίας είναι βασισμένη στις 5 αρχές του Peoples Global Action και είναι ένα καθαρά εμπνευσμένο project από αυτό το δίκτυο.

Δεν αποδεχόμαστε κανενός είδους θεσμικής ιεραρχίας και αγωνιζόμαστε ενάντια στην άτυπη. Υποστηρίζουμε την πλήρη ισότητα όλων των ανθρώπων , όπως επίσης την απελευθέρωση των ζώων.

Καλούμε κάθε κίνημα βάσης , αντεξουσιαστική ομάδα και αυτόνομο χώρο που νιώθει την δράση του κοντά σε αυτήν την διαδικασία να εμπλακεί με το δίκτυο , όπως επίσης με την μελλοντική πολιτική συζήτηση για κοινές δράσεις στα Βαλκάνια και την αλληλεγγύη στον αντικαπιταλιστικό αγώνα σε ολόκληρο τον κόσμο

Καλούμε τον καθένα να εμπλακεί με ένα αποκεντρωμένο αυτόνομο δίκτυο δίχως αντιπροσώπους ή οποιαδήποτε σχέση με θεσμικούς οργανισμούς.

5η Συνάντηση του Peoples' Global Action στην Ευρώπη Αθήνα 20 με 27
Αυγούστου 2008 , κάλεσμα σε αυτόνομες αντικαπιταλιστικές ,
αντιεξουσιαστικές ομάδες και κινήματα βάσης

Η 5η συνάντηση του Peoples Global Action αυτήν την φορά θα λάβει μέρος
στην Ελλάδα.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της συνάντησης την έχει ένα δίκτυο αυτόνομων
ομάδων από τα Βαλκάνια. Αυτή ακριβώς είναι και η ουσιαστική διαφορά από
προηγούμενες συναντήσεις. Η συλλογικότητα που συντονίζει την συνάντηση
δεν είναι μία τοπική ομάδα αλλά ένα δίκτυο από μια ολόκληρη γεωγραφική
περιοχή.

Με την προετοιμασία όλους αυτούς τους μήνες διάφορα ερωτήματα ,
προβλήματα και επιθυμία για κοινή δράση ήρθαν στην επιφάνεια , από όλους
εμάς που δουλεύουμε για την σύνοδο για μια ακόμα μία φορά εδώ στην
Βαλκανική περιφέρεια.

Θα θέλαμε να ανοίξουμε μια πλατιά συζήτηση για τοπικές δράσεις σε
συνδιασμό με μία παγκόσμια προοπτική. Με άλλα λόγια θέλουμε να
συζητήσουμε για το μέλλον του δικτύου PGA και την διαδικασία του όπως
επίσης τις διάφορες θεμματικές και ιδέες για δράση.
Ως παράδειγμα : οι παρακάτω θεμματικές που ήδη δουλεύουμε ή θα θέλαμε να
καλέσουμε ανθρώπους σε ανοιχτές συναντησεις πάνω σε αλλά , κατά την
διάρκεια της συνόδου
θεματικές

αυτόνομοι χώροι και καταληψιακές δράσεις , πατριαρχία , σεξισμός , queer ,
radical feminism , καταστολή και κινήματα αλληλεγγυης , άρνηση στράτευσης
και μιλιταρισμός , βιοτεχνολογία της κυριαρχίας , περιβάλλον , υθαγενείς ,
ζαπατίστας , παγκοσμιοποίηση , DIY – sharing skills , DIY κατασκευές
, teknivals , fanzines , infoshops , PGA infopoints , γή και αυτονομία
, πρόσβαση στην γή και οικοκοινότητες , ψηφιακοί αγώνες , ελεύθερο
λογισμικό , αυτόνομοι σέρβερς , indymedia tools , επισφάλεια ,
ριζοσπαστική πρακτική θεωρία , δικτύωση , τοπικές εναλακτικές , ακτιβισμός
, αγώνας για πράσινους χώρους και κινήματα στην γειτονιά , άλλο ,
συνεχίζεται ... η λίστα είναι πολύ μεγάλη

αν θέλετε να οργανώσετε κάποια θεματική , workshop , προβολή ή ότι άλλο
παρακαλούμε να μας στέλνετε στο : con2008@no-log.org τις παρακάτω
πληροφορίες :

όνομα της ομάδας σας – αν είστε σε κάποια ομάδα , πόσα άτομα έρχεστε

εμαιλ επικοινωνίας

το workshop που θέλετε να οργανώσετε

θεματική

@ το συντομότερο που θα έχουμε τις παραπάνω πληροφορίες θα ανακοινωθούν
στο πρόγραμμα της συνάντησης @